Zorgpad Seksueel overdraagbare aandoeningen

terug

Uw gemeente: Den Haag (wijzig)

Zorgpad Seksueel overdraagbare aandoeningen

Vrijwel alle seksueel overdraagbare aandoening (SOA’s) kunnen voor of tijdens de geboorte problemen bij het kind veroorzaken. Het risico voor het ongeboren kind verschilt per aandoening. Men kan een SOA hebben zonder het te merken. 

Zwangeren met wisselende seksuele contacten hebben een verhoogd risico op het oplopen van een SOA tijdens de zwangerschap. Ook de vrouwen die het afgelopen jaar zijn behandeld voor een SOA hebben een grotere kans op een herinfectie. Bij deze zwangeren wordt een SOA screening geadviseerd via de huisarts. 

Bij het eerste trimester bloedonderzoek wordt bij alle vrouwen getest op HIV, Lues en Hepatitis B. Chlamydia, gonorroe en trichomonas zullen afzonderlijk getest moeten worden. 

Bij constatering van een SOA moet ook de partner worden getest en eventueel behandeld. (Dit kan indien gewenst anoniem via contactonderzoek bij de GGD). 

Counseling ten aanzien van condoomgebruik is belangrijk voor de preventie van een (her) infectie. Opnieuw screenen in de zwangerschap kan overwogen worden. 

Bij recidiverend bloedverlies is een consult bij de gynaecoloog geïndiceerd voor nadere evaluatie en diagnostiek. 

Actuele informatie over de diagnostiek en behandeling van SOA’s is te vinden op www.rivm.nl.